Cees woonblog

Woonblog van Cees

Hoe zorg je voor een geslaagde en unieke badkamerverlichting?

Als het op verlichting aankomt is de badkamer vaak het ondergeschoven kindje. Waar het interieur van je woonkamer in de spotlight wordt gezet, is het licht in de badkamer vaak strikt functioneel. Dit is ook niet heel vreemd. Je hebt goed licht nodig om je te scheren, je lenzen in te doen en om jezelf goed in de spiegel te kunnen zien. Maar er is meer mogelijk. Ook je badkamer verdient een goed lichtplan, zodat je hele huis kan opleven.

De afweging

Het is belangrijk de badkamerverlichting functioneel genoeg is. Dit is deels ook subjectief. Soms is indirecte verlichting van de spiegel beter voor de badkamer als geheel, maar is het licht voor jou dan te zwak om je ochtendritueel te kunnen uitvoeren. Je wil in de douche goed je benen kunnen scheren, maar je wil ook het mysterieuze van wat gedimd licht voor de sfeer. Deze afweging is subjectief, dus je moet deze dan ook in levenden lijve gaan ervaren. Dit betekent dat je naar showrooms moet gaan die realistische badkamerverlichting kunnen nabootsen. Nog beter is het om badkamers van kennissen en familie te bestuderen.

Wees niet bang voor decoratieve verlichting

Het is onzin dat je in een badkamer geen decoratieve verlichting mag plaatsen. Als die prachtige lamp perfect bij de muren van jouw badkamer past, dan moet je die daar gewoon neerzetten. Mocht deze verlichting niet voldoende zijn dan kun je altijd nog algemene verlichting erbij plaatsen.  

Doucheverlichting

Bij de verlichting van de douche zijn er relatief strenge functionele eisen. In de douche moet je je kunnen scheren en je moet het vuil van je af zien stromen. Toch zijn er leuke trucjes om deze functionele verlichting wat spectaculairs te geven. Een leuke tip voor je douche is het combineren van licht met de douchekop. Deze combinatie geeft een prachtig samenspel van licht en water, terwijl het nog steeds voldoende functioneel licht geeft.

Een industriële look

Moderne badkamers hoeven niet meer strak betegeld en wit te zijn. Je kan tegenwoordig alle kanten op met het design van je badkamer. Een voorbeeld is dat je voor een industriële look kan gaan. Je gebruikt veel houten meubelstukken van bijvoorbeeld steigerhout. Dit combineer je met industriële lampen boven de spiegel en antraciet grove tegels. Zo heb je eenvoudig een compleet nieuwe look voor jouw badkamer.

Voor badkamerverlichting is het altijd een strijd tussen looks en functie. Tegenwoordig zijn er echter zat opties om dit te combineren, dus ga vooral op avontuur en ontdek jouw perfecte badkamerverlichting.