Cees woonblog

Woonblog van Cees

Klussen met spaanplaten

Hou je van klussen? Dan heb je waarschijnlijk tijdens deze gekke corona-tijden niet stil gezeten. Tijdens de lockdown zagen een hoop Nederlanders de kans schoon om de lang uitgestelde klusjes in huis eindelijk op te pakken. Er werd geschilderd, er werden nieuwe vloeren gelegd en zelfs compleet nieuwe keukens werden gebouwd. Heb je de smaak te pakken en zoek je een nieuw klusproject om weer even zoet mee te zijn tijdens de wintermaanden? Voor inspiratie lees je in dit artikel wat je kunt doen met spaanplaten.

Wat is een spaanplaat?

Een spaanplaat is een veelgebruikt materiaal dat voor verschillende en uiteenlopende doeleinden wordt ingezet. Het is goedkoop, licht en eenvoudig om mee te werken. Een spaanplaat is een plaat gemaakt van samengeperst spaanders hout. Spaanplaten lijken best wel veel op MDF en OSB platen, maar het verschil zit hem in de spaanders hout. Bij MDF is het samengeperste hout bijvoorbeeld veel fijner en bij OSB platen veel grover. Een spaanplaat bestaat uit verschillende lagen en wordt gemaakt in verschillende diktes. Je kunt gelamineerde spaanplaten kopen, maar ook watervaste spaanplaten. Het hangt volledig af van jouw klusproject welke spaanplaat soort het beste geschikt is.

Breed inzetbaar

Het fijne van spaanplaat materiaal is dat je er werkelijk alle kanten mee op kunt. Je kunt dit materiaal bijvoorbeeld inzetten om kasten te bouwen, of meubels en ledikanten. Maar ook voor bekisting of het egaliseren van plafonds worden spaanplaten gebruikt. Het is zeer fijn en eenvoudig materiaal om mee te werken. Daarnaast is het een natuurproduct. Spaanplaten zijn duurzaam, omdat ze gemaakt worden van hout dat niet meer verwerkt kan worden. Zo gaat dit hout niet verloren, en dat is natuurlijk top!

Bedden van spaanplaten

Als je zelf meubels wilt maken, dan zijn spaanplaten een goede materiaalsoort om mee te werken. In tegenstelling tot massief hout is spaanplaat materiaal goedkoper, duurzaam en breed inzetbaar. Daarnaast kun je met spaanplaten zeer stevige constructies maken. Dit is belangrijk als je meubels wilt maken zoals bedden of kasten. Je kunt bijvoorbeeld een kinderbed maken van spaanplaten. Het materiaal is namelijk licht, en dat is belangrijk voor meubels voor kinderen. Maar ook voor volwassenen kun je prima een bed van spaanplaat maken. Een ontwerp idee voor een bed is bijvoorbeeld een stapelbed voor kinderen. Of een bed met ingebouwde lades voor extra opbergruimte. Dit maakt het bed multi-functioneel.

De mogelijkheden met spaanplaten zijn eindeloos dankzij de veelzijdigheid van dit materiaal. Met een beetje creativiteit en handigheid kun je spaanplaten inzetten voor verschillende klusprojecten en hele mooie dingen maken!