Cees woonblog

Woonblog van Cees

Wijze raad bij het verwijderen een draagmuur

Draagmuren, we komen ze overal tegen in ons huis. Maar wat als je meer ruimte wilt creëren of een open woonkamer wilt? Dan is de eerste gedachte van de meeste mensen om een draagmuur te verwijderen. Het is echter belangrijk om te weten of je zelf een draagmuur kunt verwijderen of dat je dit beter aan een professional kunt overlaten. In deze blog geven we je vijf tips om veilig en verantwoord een draagmuur te verwijderen voor klussers die zelf aan de slag willen gaan.

Begrijp de functie van de draagmuur

De naam zegt het al: een draagmuur draagt het gewicht van de bovenliggende verdiepingen en het dak. Het is belangrijk om te begrijpen welke functie de muur heeft en of deze vervangen dient te worden. Als je niet zeker weet of je veilig de draagmuur kunt verwijderen, raadpleeg dan een constructeur om advies te krijgen.

Wees voorbereid

Zorg ervoor dat alle elektriciteitsleidingen en ventilatie- en airconditioningbuizen uit de muur zijn verwijderd en verplaatst naar een veilige locatie. Dit voorkomt schade en gevaarlijke situaties tijdens en na het verwijderen van de muur.

Gebruik een goede apparatuur

Draagmuren zijn massief en kunnen hardnekkig zijn om te verwijderen. Gebruik voldoende beschermingsmateriaal, zoals handschoenen, stevige schoenen, stofmaskers en veiligheidsbrillen. Huur een combihamer, beitel en bakstenen-bikhamer om het werk te vereenvoudigen en te versnellen.

Voer het werk in fasen uit

Verwijder de muur laag voor laag en wees voorzichtig tijdens het proces. Als de muur is verbonden met de fundering, dien je deze zorgvuldig te ondersteunen voordat je deze verwijdert. Werk nooit haastig of probeer te veel te doen in één keer.

Bekijk het resultaat

Na het verwijderen van de muur zul je waarschijnlijk verbaasd zijn over de transformatie die je ruimte heeft ondergaan. Tijdens het proces heb je echter waarschijnlijk ook gaten en openingen gemaakt. Wees voorbereid om deze te repareren en indien nodig een nieuwe draagconstructie te installeren.

Neem een sloopwerkbedrijf in de arm

Naast het zelf verwijderen van een draagmuur, kun je dit ook uitbesteden aan een sloopwerkbedrijf. De vraag die vervolgens oprijst is bij welk sloopwerkbedrijf je dan het beste kunt zijn. In de noordelijke Randstad is een goede partij De Kruif Sloopwerken.

Samenvatting

Tot slot is het belangrijk om te weten wanneer je beter een professional kunt inhuren om een draagmuur te verwijderen. Als je niet zeker weet of je de muur veilig kunt verwijderen, neem dan contact op met een constructeur om advies te krijgen. Het veilig verwijderen van een draagmuur kan uitdagend zijn, maar met een goede voorbereiding, apparatuur en inzet kan het een succesvolle klus zijn. Hou er rekening mee dat veiligheid altijd voorop moet staan en dat het de moeite waard is om de hulp van een professional in te schakelen als dat nodig is.

Bron: www.dekruifsloopwerken.nl