Cees woonblog

Woonblog van Cees

De juiste verlichting kan alledaagse taken gemakkelijker en leuker maken.

Hang je de laatste tijd meer in huis? Hoe meer tijd we thuis doorbrengen, hoe langer onze takenlijst wordt. Om de last van aanhoudende verplichtingen van huiseigenaren te verlichten, is het belangrijk om voor specifieke taken over geschikte verlichting te beschikken. Lampenhuis heeft enkele antwoorden gegeven op de meest gestelde vragen van huiseigenaren over het verlichten van activiteitenruimten.

Wat is taakverlichting?

Het is verlichting die bedoeld is om veelvoorkomende visuele taken in huis goed te verlichten. Meestal worden dergelijke visuele taken uitgevoerd in relatief kleine gebieden, dus de taakverlichting is lokaal in plaats van verspreid over een hele kamer. Voorbeelden zijn lezen, naaien, koken, verzorgen, aankleden en huiswerk maken, de was doen en puzzelen.

Waarom is er speciale verlichting nodig voor taken?

Omdat veel visuele taken moeilijk te zien kunnen zijn, vooral als het om oudere ogen gaat. Goede taakverlichting vermindert vermoeide ogen en vermoeidheid. Er zijn veel verlichtingsarmaturen en producten die speciaal zijn ontworpen om taakgebieden te verlichten, zodat details gemakkelijk en met minimale verblinding kunnen worden gezien. Maar wat dacht je van industriële plafondlampen?

Hoe kan de taakverlichting in huis worden verbeterd?

Tafel- en vloerlampen en gerichte schansen zijn uitstekende taaklichten die gemakkelijk kunnen worden geoptimaliseerd voor het aanpakken van taken door een lamp met een hogere lichtopbrengst in het armatuur te installeren, de kap te veranderen of een bestaand armatuur te plaatsen zodat er meer licht op het gewenste gebied valt. Ook industriële plafondlampen zijn hier interessant voor.

Waar moet ik op letten om tegenwoordig een goede werklamp te krijgen?

Zoek naar zowel functionaliteit als uiterlijk. Houd bij het overwegen van een draagbare taakverlichtingsarmatuur rekening met deze kenmerken:

  • Lichtbron – Taakarmaturen die LED-lichtbronnen gebruiken, zijn zeer efficiënt en gaan lang mee. Leds geven ook minder warmte af dan oudere gloeilampen.
  • Hoeveelheid licht – Voor specifieke taken kunnen verschillende hoeveelheden licht nodig zijn voor optimale zichtbaarheid.
  • Instelbaarheid – Hierdoor kan het licht worden gericht waar het nodig is en kan de grootte van het verlichte gebied worden aangepast om het hele taakgebied te bestrijken.
  • Dimbaarheid – Er zijn twee opties voor het dimmen van leds met elektronische bediening. De eerste optie is simpelweg een dimmer die de helderheid van de LED aanpast. De tweede is een knop die de helderheid van de LED aanpast en ook de kleur verandert zodat, naarmate het licht zwakker wordt, het verandert in een warmere toon. Dat type dimmen staat bekend als ‘warm dimmen’ en is bedoeld om te passen bij de bekende dimkenmerken van gloeilampen.