Cees woonblog

Woonblog van Cees

Met de monstera of gatenplant haal je een jungle in huis

De monstera of gatenplant is een van populairste kamerplanten. De gatenplant is er in vele soorten, maar altijd met opvallend grote bladeren. Oudere bladeren krijgen gaten. Met de Monstera haal je de jungle in je woonkamer. Daar wordt deze plant makkelijk 20 meter hoog en draagt hij heerlijk zoete vruchten. Hij is sterk, groeit snel en vraagt weinig verzorging.

Bladeren met deuken en gaten

In elke tuin en tuincentra zie je de monstera van verre al staan. Zijn gaten ontstaan ​​tijdens de groeiperiode van de bladeren. Volwassen planten zonder gaten bestaan dus niet. Wetenschappers dachten lange tijd dat die gaten ontstonden door afwijkingen van hun planten-DNA. Ondertussen werd het duidelijk dat die gaten nodig zijn om extra zonlicht op te nemen. Als lucht zuiverende kamerplant zet ook de Monstera overdag CO2 om in zuurstof.

Verschillende soorten Monstera

De Monstera deliciosa zijn de gatenplanten die hier het meest verkrijgbaar is. Deze gekweekte planten klimmen vaak op mos stokken en ook hun luchtwortels blijven zichtbaar. Ook in de bladeren vind je overal gaten. De Monstera adansonii, ofwel de Monkey Mask, is een kleinere gatenplant met perfect gevormde en kleinere poriën. Je kunt de takken laten klimmen of laten afhangen. Wil je een groene plant met een twist? Dan is de Bonte Monstera Variegata een goede optie. Dat is een Monstera plant die bestaat uit meerdere tinten wit. Ze planten zich moeilijk voort en hun witte vlekken bevatten geen chlorofyl. Dit maakt deze soort Monstera ook minder sterk.

Verzorging

Deze gatenplanten waarderen een lichte standplaats, maar geen volle zon. Als jungleplant is hij niet bestand tegen kou. De kamertemperatuur moet tenminste 13 graden Celsius zijn. Gele bladeren duiden op teveel water. Als er bruine vlekjes op de bladeren verschijnen is de kluit van de plant te nat. Zorg er dus voor dat de kluit altijd vochtig blijft. Monstera's houden ook van een regelmatige sproeibeurt. Tijdens hun groeiseizoen van begin april tot eind oktober geef je hem elke twee weken extra plantenvoedsel dat zorgt voor nieuwe bladeren.

Gatenplanten kun je iedere twee jaar verpotten. Je stimuleert hun groei door hun luchtwortels regelmatig met aarde te bedekken. Ze laten zich ook makkelijk stekken, maar zijn giftig voor kleine kinderen en huisdieren.

De Strelitzia Regina

Deze sterke plant is vergelijkbaar met de gatenplant. Hun favoriete temperatuur schommelt tussen de 21 en 32 graden. Hij verkiest ook een lichte maar geen te zonnige standplaats. De Strelitzia reginae of paradijsvogelbloem verdraagt geen kou. De minimum kamertemperatuur mag niet onder de 13 graden Celsius zakken. Houd de grond vochtig maar niet doornat. Geef hem in de lente en zomer elke week water. Planten en stekken verlopen op dezelfde manier als bij de gatenplant. Ben je overtuigd? Kijk dan eens op de website van Green-Bubble.com. Een paradijsvolgelplant kopen heb ik daar gedaan en het is mij uitstekend bevallen.