Cees woonblog

Woonblog van Cees

Deze soorten houten vloeren kun je uit kiezen

Houten Vloeren

Je wil een houten vloer? Een goede keuze, maar dan ben je er nog niet. Wist je namelijk dat er tientallen houten vloeren zijn om uit te kiezen? Ze verschillen in kleur, samenstelling, afmetingen, houtsoort en nog veel meer. 

Houten Vloeren

De massieve houten vloeren

Een steeds populairdere keuze is de massieve houten vloer. Dit is een vloer die gemaakt is van planken die bestaan uit een geheel stuk natuurlijk hout. Het is zo min mogelijk bewerkt en dus ook behoorlijk zwaar. Er zitten geen kunstmatige lagen tussen, hooguit aan de onderkant ter isolatie. Een massief houten vloer heb je in allerlei houtsoorten, van eikenhout tot beuk. De massieve houten vloeren zijn vaak wel het moeilijkst te leggen. Ze zijn ook aan de dure kant. Daar staat tegenover dat ze een prachtige uitstraling hebben en bij goed onderhoud erg lang meegaan.

Laminaat: net geen hout

De laminaatvloer is eigenlijk een kunststof vloer die heel erg op laminaat lijkt. Er bestaat een kans dat een deel van de plank van echt hout is maar vaker gaat het om een aantal lagen kunstmatig materiaal met een houtlook. Laminaat is daarmee wel een zeer goedkope optie. Dankzij handige kliksysteem kun je het bovendien vaak nog zelf leggen ook. Dat scheelt weer in de kosten. Laminaat gaat minder lang mee dan massieve houten vloeren maar onderhoud is dan ook een stuk makkelijker.

Meerlaagse houten vloer

Die massieve planken zijn heel zwaar en vrij duur. Daarom zijn er ook meerlaagse houten vloeren, bestaande uit een aantal verschillende lagen. De bovenste laag is van massief hout en de onderste laag is van een ander materiaal, zoals multiplex of kurk. Deze houtsoort is vaak iets goedkoper dan massief hout. Ook is het doorgaans beter voor geluidsdemping. Het duurzame van massief hout heb je wel minder bij dit type plank.