Cees woonblog

Woonblog van Cees

Houd je gazon mooi door engerlingen en andere problemen te bestrijden

Nu de zomer al weer bijna is aangebroken gaan we steeds meer buiten zitten. Natuurlijk wil je dan wel wat moois te kijken hebben, en een beetje groen is heel gezond voor iedereen. Je kunt je tuin mooi groen krijgen door bomen, struiken of planten en bloemen aan te brengen. Maar een mooi stuk gazon kan ook al een heel aantrekkelijk beeld vormen! Wel is het lastiger dan het lijkt om je gazon goed te onderhouden. Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden omtrent je gazon. Deze blog gaat over dit soort problemen, en ook over hoe je die problemen vervolgens kunt bestrijden. Zo houdt je je gazon mooi groen en gezond en ben je klaar voor de zomer! Veel leesplezier!

Wat zijn engerlingen en wat doen ze?

Engerlingen is een verzamelnaam voor de larven van allerlei verschillende soorten kevers. De meest voorkomende larven komen van de rozenkever, de meikever, de junikever, de sallandkever, en de roestbruine bladsprietkever. De kevers zelf brengen dus niet schade aan, maar de larven wel. Zij nestelen zich namelijk in bodem van het gazon en eten de wortels van je gras. De larven variëren qua grootte van 1,5 cm tot 5 cm. Engerlingen doen er vaak een jaar of meer over om zich te verpoppen, en ze kunnen zich dus lang tegoed doen aan je gazon. Doordat ze de wortels opeten kan het gras niet goed water en meststof opnemen, waardoor de groene kleur van het gras snel verdwijnt.

Wat zijn andere problemen voor je gazon?

En engerlingen zijn niet het enige waar je gazon mee moet dealen. Ook trekken de engerlingen vogels aan, zoals mezen, kraaien en spreeuwen, die dan het gras pikken en daarmee kapot maken. Daarnaast heeft gras het ook altijd te verduren in de zomer, omdat het in Nederland tegenwoordig erg heet en droog kan worden. Ook kan de zuurgraad van de bodem niet goed zijn waardoor het gras lelijk wordt of je onkruid en mos krijgt. Je gazon heeft dus veel liefde en aandacht nodig om het groen te houden.

Een kalk gazon is gezond en groen

Je kunt de engerlingen voorkomen door geurende planten in je tuin aan te brengen, zoals citroenkruid en knoflook. De zuurgraad beter maken voor het gras kun je doen door een zogeheten kalk gazon aan te brengen. Dit betekent kalk strooien op je gazon. Als je mos en onkruid hebt op je gazon, dan is het pH waarde te laag en is de bodem dus zuur. Kalk zorgt ervoor dat je de juiste zuurgraad bereikt, het laat gras sneller groeien dan mos, het zorgt voor verbeterde opname van meststof, en je hebt minder kans op onkruid omdat het gras mooi dichtgroeit. Een kalk gazon is dus de truc voor een gezond en groen gazon.