Cees woonblog

Woonblog van Cees

Antieke Kluizen

Antieke kluis zijn erg toffe decoratieve objecten. U zult hoogstwaarschijnlijk een kluis associëren met zakelijke doeleinden en met erg statige, saaie en grijze objecten. Maar niks is minder waar. Er schuilt een ware restauratie en decoratiewereld achter antieke kluis.

Professioneel gerestaureerd

Antieke kluizen kunnen inderdaad die grijze vierkante dozen zijn die u wellicht kent van kantoor van vroeger of wellicht heeft u er een thuis gehad destijds. De echt grote kluizen heeft u mogelijk nooit gezien, maar dit zijn juist de kluizen die momenteel erg in trek zijn bij interieur stylisten. Als u een kijkje neemt bij de vele verkopers van deze oude brandkasten zult u al snel ontdekken dat het een kleurige bedoeling kan zijn. Wanneer een antieke kluis gerestaureerd wordt, wordt de buitenkant vaak niet ongeroerd gelaten. U zult zien dat deze na een professionele en gehele restauratie namelijk voorzien is van een nieuw kleurtje. Dit kan een originele kleur zijn die opnieuw is aangebracht, maar het komt ook voor dat ze een moderner uiterlijk hebben meegekregen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie rode of blauwe kleur. Naast een aangebrachte kleur kan het zijn dat ervoor gekozen is een motiefje aan te brengen.

Werking antieke kluizen

Dat de kluis antiek is betekent doorgaans niet dat deze niet werkt. Integendeel zelfs, onderdeel van de restauratie kan namelijk ook betekenen dat het interne mechanisme onder handen is genomen. In de deur van een antieke kluis bevinden zich veel bewegende delen die vast gelopen kunnen zijn door bijvoorbeeld roestvorming en gebrek aan onderhoud. Als dit weer in volledig werkende staat is gemaakt dan is het daarna mogelijk om de kluis te gebruiken waar deze in eerste instantie ook voor bedoel is: om uw waardevolle spullen veiling in op te kunnen slaan. Vraag uw verkopende partij naar bijvoorbeeld een cijfercode en, mocht die ook nog aanwezig zijn, de bijbehorende sleutels.