Cees woonblog

Woonblog van Cees

Momenten waarop de Nederlandse vlag mag pronken

Wanneer je op de website van Bos vlaggen het assortiment bekijkt, dan zie je dat er ontzettend veel keuze is in zowel de vlaggen van de verschillende landen, maar ook is er een ruime keuze aan vlaggen die voor promotiemateriaal gebruikt worden. Een vlag die vrijwel iedere Nederlander vaak bij de meterkast heeft staan en die staat te wachten op de speciale momenten waarop deze gebruikt kan gaan worden is toch wel de Nederlandse vlag. Er hangen wel speciale protocollen en regels aan de momenten waarop je mag vlaggen waar veel mensen eigenlijk niet zo van op de hoogte zijn, daarom is het goed om je daar eens een beetje in te verdiepen. 

Wanneer hangen we de vlag uit?

Het is eigenlijk al een jarenlange traditie dat de Nederlandse vlag uit wordt gehangen op koningsdag of voorheen koninginnedag, dat de vlag halfstok wordt gehangen tijdens de dodenherdenking en dat de vlag op bevrijdingsdag gewoon weer uit mag. Dit zijn de dagen waarop de meeste gebouwen zoals kerken de vlag ook uit zullen hangen. Toch zijn er meer momenten waarop we onze vlag uithangen, bijvoorbeeld wanneer er iemand geslaagd is voor een diploma en in sommige gevallen wanneer er iemand is overleden en de vlag op eigen initiatief halfstok gehangen wordt. 

Boete bij onnodig uithangen?

Er wordt namelijk wel eens beweerd dat er een boete hangt aan het uithangen van de vlag wanneer dit eigenlijk niet nodig is, maar dat is eigenlijk helemaal niet waar. Mensen mogen namelijk iedere dag de vlag uithangen wanneer zij dit maar willen, zolang deze maar niet de grond raakt of het verkeer kan hinderen. Voor rijksgebouwen gelden er echter wel regels voor het uithangen van de vlag en is het niet de bedoeling dat deze ook dagelijks het daglicht zullen zien. Daardoor is er bij veel mensen een vraagteken ontstaan terwijl dit eigenlijk onnodig is.