Cees woonblog

Woonblog van Cees

Chloor kopen doe je voor een goede waterkwaliteit van je zwembad

Een zwembad in de tuin en dan met name de grotere zwembaden zijn ideaal om zomers lekker af te koelen. Vrijwel elke zomer hebben we minstens één hittegolf of een hoop warme dagen waarop we lekker willen afkoelen. Die koude douche is best even lekker, maar het blijft voelen als een druppel op een gloeiende plaat. Daarentegen is een plons nemen in het zwembad altijd heerlijk verkoelend en kun je zo vaak doen als je wilt. Toch is het aan te raden om je zwembad goed te onderhouden en dan met name de waterkwaliteit goed te controleren. Als je dat niet doet kunnen er bacteriën groeien en kun je bijvoorbeeld huidinfecties krijgen of een oorontsteking. Om dat te voorkomen moet je chloor kopen en zorgen dat je voldoende – maar niet te veel – toevoegt aan het zwembadwater. 

Je kunt verschillende typen chloor kopen voor in het zwembad

Er zijn verschillende typen chloor dat je toe kunt voegen aan het zwembadwater, zoals tabletten maar ook granulaat en vloeibaar chloor. Afhankelijk van de kwaliteit van het zwembadwater kun je voor de ene of de andere variant gaan. Beide soorten hebben namelijk verschillende eigenschappen.

Chloortabletten

Als je gebruik maakt van chloortabletten dan hoef je je niet telkens bezig te houden met de dosering. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld één a twee keer per week het zwembadwater op zijn kwaliteit te meten en aan de hand daarvan wel of geen tablet toe te voegen. De tabletten geven gereguleerd hun chloor af, waardoor je niet snel te maken krijgt met een overdosis. Kijk wel dat je de juiste chloor kopen gaat want de tabletten heb je namelijk in verschillende formaten. De kleine tabletten zijn echt te weinig om in een groot zwembad te gebruiken, lees dus goed de voorschriften. 

Chloorgranulaat

Een ander woord voor chloorgranulaat is chloorpoeder en lost snel op in het water. Je kunt de dosering zelf heel precies afmeten, wat voor- en nadelen heeft. Het is een absolute aanrader als je waterkwaliteit van slechte kwaliteit is en je een shockbehandeling wilt toepassen. Als je het als onderhoudsdosis wilt gebruiken dan moet je vaker testen in verhouding tot de tabletten omdat het een snel werkende stof is. 

Vloeibaar zwembad chloor kopen

Net zoals het granulaat heeft vloeibaar chloor ook een snelle werking en kun je dit product goed gebruiken voor de shock methode. Het nadeel is dat vloeibaar chloor minder makkelijk te doseren is maar in verhouding vaak wel goedkoper in de aanschaf. 

Het is dus aan te raden om chloor kopen niet over te slaan en direct in huis te hebben als je het zwembad gaat vullen. Welk chloor je gebruikt is afhankelijk van wat je nodig hebt en hoe je het wilt toepassen op je zwembadwater. Schaf in elk geval ook test strips aan of een meter zodat je niet een overdosis chloor toevoegt aan je water en dat je dat moet corrigeren of in het ergste geval het water volledig moet verversen omdat je het niet gecorrigeerd krijgt.