Cees woonblog

Woonblog van Cees

De beste boren voor al je klussen

Als klusjesman is het natuurlijk handig om diverse in huis te hebben om eenvoudig alle soorten klusjes uit te kunnen voeren. Heb je er nog geen. Dan is het wel verstandig om een standaard Boor kopen. Hiermee kun je het simpele werk uitvoeren, maar voor bepaalde materialen kun je beter met een speciale boor werken. Hiermee wordt het bewerken van het desbetreffende materiaal makkelijker en is de levensduur van je gereedschap een stuk langer. Lees hier voor diverse materialen welke boren geschikt zijn.   

Beton

Laten we maar meteen beginnen met het grof geweld. In beton of steen kun je natuurlijk geen gaatjes boren en met een eenvoudige boor. Hiervoor zul je een stevige betonboor nodig hebben die speciaal ontworpen is voor de bewerking van dit materiaal. De materialen waarin je kunt boren met een steenboor zijn ondere andere steen, voegen, cellenbeton, baksteen, pleisterwerk en gips. Een betonboor is daarentegen geschikt voor harde steensoorten, beton en gewapend beton. Ook al zijn deze boren ontworpen voor een specifiek materiaal kun je ze alsnog gebruiken voor uiteenlopende klussen. Het is verstandig om je te laten informeren over de boren voordat je iets aanschaft. Bekijk goed wat je ermee kunt en of dat aansluit op je wensen en toepassingen.   

Hout

Ook voor de bewerking van hout zijn er speciale boren ontwikkeld, namelijk houtboren. Op deze boor zijn ook een aantal varianten zoals de hardhoutboor, de forstner houtboor en de machinale houtboor. Een houtboor is breed inzetbaar en daarom zijn deze dus altijd aan te rijden om toe te voegen aan je klus collectie. De meeste mensen gaan voor een boor die geschikt is voor de bewerking van zachthout. Denk daarbij aan materialen zoals MDF, grenen, vuren, balken en plaatmateriaal. Natuurlijk kun je met diverse schroefkoppen gaten boren voor verschillende doeleinden. Tot slot wordt er onderscheid gemaakt tussen korte houtboren en lange houtboren. Korte houtboren zijn het meest voorkomend en zijn zeer eenvoudig om mee te werken. Bij lange houtboren dien je secuur te werken, maar ook dit kan zeer eenvoudig zijn.   

Metaal

Tot slot zijn er ook boren ontwikkeld die speciaal geschikt zijn voor de bewerking van metaal. De boren kunnen verschillende lengtes en breedtes hebben die volledig afhankelijk zijn van jouw klus. Er zijn een aantal materialen die je kunt bewerken met een metaalboor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan staal, lood, ijzer, zink, aluminium, kunststof, koper, RVS en inox. Metaal is over het algemeen en eenvoudig materiaal om te bewerken of in te boren. Daarnaast zorgt de speciale metaalboor voor een mooie afwerking van jouw klus. Zeker dus de moeite waard om deze boor aan te schaffen.