Cees woonblog

Woonblog van Cees

De geschiedenis van het nieuwe werken

Interieur 1

De term het nieuwe werken bestaat al een lange tijd maar waar is het nu echt ontstaan? Er zijn twee verhalen van oorsprong hierover die dadelijk besproken zullen worden. Maar hoe is de term zo geïntegreerd in Nederland? Het nieuwe werken is een begrip dat is geïntroduceerd door de overheid. Het werd gebruikt als overkoepelende term voor het ontwikkelen van nieuwe manier van werken. Hierbij was het belangrijk dat er bewust werd nagedacht over de activiteit die moest worden uitgevoerd. Verder was het ook belangrijk dat medewerkers zelf een geschikte werkplek konden zoeken. Het nieuwe werken zorgde voor een ware transformatie van het werkveld.

De rol van microsoft in het nieuwe werken

De oorsprong van het nieuwe werken bevindt zich in de titel van een mail van Bill Gates en een Whitepaper van Microsoft uit 2005. In datzelfde jaar kwam de Nederlandse vertaling van deze paper uit genaamd: Digitale werkstijl: het nieuwe werken. In deze whitepaper werden twee aspecten benadrukt. Ten eerste de groeiende globalisering en ten tweede de enorme ontwikkelingen van de technologie. De vertaling van de paper kwam goed uit voor Microsoft Nederland, ze hadden namelijk net een nieuw pand en wilde hier een eigen visie gaan uitdragen. Om dit te doen maakte ze dus gebruik van het nieuwe werken.

Het nieuwe werken en het model van Veldhoen

Er is ook een tweede oorsprong van het nieuwe werken. Deze heeft Nederlandse roots en is bedacht door Erik Veldhoen. Veldhoen maakte een model wat aansloot op zijn visie over hoe werken eruit moest zien. Dit model noemde hij een nieuwe manier van werken. Hij benoemde hierin drie componenten. Ten eerste het fysieke component, ten tweede het virtuele component en ten derde het mentale component. Veldhoen gebruikte dit model in de praktijk bij hun eigen bedrijf. Er zijn dus twee wijzen waarop het nieuwe werken eventueel ontstaan is. De echte eigenaar van de term “het nieuwe werken” blijft daarentegen onduidelijk.