Cees woonblog

Woonblog van Cees

Het belang van goede ventilatie in je woning

Je gezondheid is het allerbelangrijkste. Bewegen, gezond eten en genoeg en voldoende rust hebben allemaal invloed daarop. Maar ook iets anders is van belang: woningventilatie. Dit wordt vaak vergeten, maar is net zo belangrijk als bijvoorbeeld sporten. Je besteedt namelijk het grootste deel van je dag in je eigen huis door en een ongezond huis betekent een ongezonde leefomgeving. Ventileren is dus een must!

Ventileer 24/7

Een kwartiertje even een raam openzetten, zet geen zoden aan de dijk. Je dient iedere dag en de hele dag door te ventileren. Zet dus een raam open in iedere kamer en zorg voor constante aanvoer van frisse lucht. Doe dit ook in de winter, al is het nog zo koud. Ook is het verstandig om te ventileren zonder dat er iemand in het huis aanwezig is. Echter, frisse buitenlucht alleen is niet voldoende. Soms is het zelfs niet eens mogelijk om verse lucht in een ruimte te krijgen, zoals een badkamer. Een spirobuis bestellen en plaatsen is dan een goede oplossing. Hierdoor wordt de vuile lucht afgevoerd en wordt er verse lucht juist weer toegevoerd.

Vocht en schimmels

Vocht komt veel verschillende activiteiten en bezigheden vrij, zoals tijdens het koken, douchen, wassen, schoonmaken of drogen. Daar kun je dus niets aan doen. Wel kun je wat doen tegen de snelle verspreiding van vocht in je huis, door het zo snel mogelijk weer af te voeren. Vocht verslechtert namelijk de luchtkwaliteit en veroorzaakt schimmels, die zich graag nestelen in natte en warme plekken. Door bijvoorbeeld een spirobuis te gebruiken of een andere manier van centrale afzuiging kan je dit al goed beperken.

Afzuigkap gebruiken

Iets wat mensen vaak vergeten tijdens het koken, is om de afzuigkap aan te zetten. Dit zorgt ervoor dat de gassen, geuren en fijnstof zich kunnen verspreiden door het huis. Doe de kap dus altijd aan als je gaat koken en laat hem ook nog een tijdje aanstaan nadat je klaar bent. Bovendien is het ook goed om een raam open te zetten als je aan het kokkerellen bent. Zo voorkom je slechte luchtkwaliteit en dus een slechtere gezondheid!