Cees woonblog

Woonblog van Cees

Hoe gaat een ontruiming in z’n werk?

ontruiming

Wanneer een bedrijfspand of woning volledig moet worden leeggehaald dan spreken we van ontruiming. Hoewel de term de associatie opwekt dat er iets aan de hand is, hoeft dit bij een ontruiming niet negatief te zijn. Soms wordt een woning bijvoorbeeld ontruimd omdat iemand naar een verzorgingstehuis gaat of bij een ander intrekt. Ontruiming is echter wel altijd veel werk. En dat komt door alle stappen die erbij komen kijken. 

ontruiming
Close-up Of Two Young Delivery Men Carrying Cardboard Box In Front Of Truck

Een verantwoordelijke aanwijzen

De eerste stap is bepalen wie de leiding heeft over een ontruiming. Soms is dit een bedrijf waar een persoon is aangewezen maar als je een ontruiming zelf gaat uitvoeren dan is daar natuurlijk geen sprake van. In die gevallen is het handig om een persoon aan te wijzen die het hele proces gaat sturen maar ook de belangrijke beslissingen durft te nemen over wat er weg moet, wat verkocht kan worden en wat in iemands bezit gaat komen. Denk dan bijvoorbeeld aan een nabestaande, familielid of andere betrokken partij.

Inventariseren is belangrijk

Bepaal wat er allemaal in het pand aanwezig is. Natuurlijk kun je dit niet tot op het laatste item doen maar in grote lijnen weet je wel ongeveer wat er is en wat ook moeite gaat kosten om te verwijderen uit de woning. Een inventarisatie maken is daarom essentieel. Zo bepaal je ook waar de inboedel precies uit bestaat. Daarna kun je het besluit nemen of je deze in zijn totaliteit gaat verkopen of niet. Een inventaris maak je meestal samen met de voormalige bewoners van het pand.

ontruiming
Young delivery men loading cardboard boxes in truck

Aan de slag

De logische wijze zou zijn om telkens een kamer aan te pakken, toch? Dat is niet altijd het geval. Geloof het of niet maar soms kun je juist veel beter per categorie werken. Bepaal een categorie zoals kleding of papieren en ga eerst het hele huis af om alles van die categorie te verzamelen.