Cees woonblog

Woonblog van Cees

Kies voor de juiste warmte, kies voor infrarood panelen

infrarood panelen

Infrarood panelen zijn de nieuwe trend geworden voor verwarming. Ze gaan mee met de tijd, hebben subtiliteit en bezitten grote kracht voor warmte. Beschouw zo’n paar panelen in jouw huis als een paar zonnetjes die hard werken voor een fijnere binnenklimaat. Ze verwarmen niet de lucht die in een ruimte verblijft, maar juist de objecten die in die ruimte zijn (zoals dat gebeurt in de natuur met de zon). Zo heb je een snelle opwarming, een comfortabel gevoel en ook nog eens onderhoudsvriendelijke manier van verwarmen. En dat allemaal met juist minder energie!

Milieu als gedachte

Bij het aanschaffen van een verwarmingspaneel heb je niet alleen een meer bewuste manier van uitgeven als gedachte, maar ook een betere milieu. Dit is omdat je je automatisch aanpast aan de werkwijze die nodig is bij een goed ingestelde ir-paneel, wat alleen maar leidt naar energiebesparing. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze om te gaan voor een paneel met een korte opwarmtijd, voor de ruimtes waar je extra kort bent. Of zo kun je thermostaat met bewegingssensoren aanschaffen, zodat je echt zeker weet dat de panelen uit staan wanneer je er niet bent. Dit zijn allemaal dingen waarbij je eigenlijk al je steentje aan het milieu bijdraagt.

Infrarood panelen als hoofdverwarming of bijverwarming?

Infrarood panelen gebruiken als enige verwarming in huis (hoofdverwarming) wordt niet aangeraden, omdat de warmte niet goed wordt verdeeld over de ruimtes. Met een bereik van ongeveer 3 meter vergroot je de kans dat je sneller buiten het werkende bereik bent. Zo blijf je het natuurlijk koud hebben, vooral je voeten en benen, en dat is niet fijn. Dus, tenzij je huis uitnemend geïsoleerd is en je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom (zoals een warmtepomp of een zonneboiler), worden juist infrarood panelen als bijverwarming aangeraden. Als je in de woonkamer (of andere ruimtes die je weinig gebruikt) infrarood panelen gebruikt, dan verlaag je juist het energieverbruik van de hoofdverwarming (hr-ketel op gas). En dat is juist fijn!

Met deze tips ben je beter af

Er is geen voordeel zonder nadeel, wordt er soms gezegd. Hetzelfde geldt voor de infrarood panelen, alhoewel ze meer als tips zijn ingesteld. Allereerst is bij infrarood panelen de plaatsing erg belangrijk, omdat ze juist doelgericht warmte afgeven. Je wilt overal een gelijksoortige warmte voelen, dus is het van belang dat de infrarood panelen met een goede strategie geïnstalleerd worden. Vooral bij grote en een L-vormige ruimtes. Ook is het vermogen van infrarood panelen zwaarwegend. Als je eentje aanschaft met te weinig Watt, dan wordt het niet te warm genoeg, en als je een te grote hebt, verbruik je juist energie. Wel heb je het warm genoeg, dus het gaat hier om een combinatie van gemak en tactiek. Als tweede, en dit hoeft eigenlijk geen nadeel te zijn, is dat soms de elektriciteitsdraden weggewerkt moeten worden. Stel je voor, je hebt een infrarood paneel met de design van een kunstwerk gekocht en je wilt het ophangen boven de eettafel. Je wilt dat het echt lijkt op een mooie foto/schilderij en niet op een verwarmingselement. De draden kunnen enigszins in de weg staan en/of de illusie belemmeren. Dus moeten de draden netjes weggestopt worden. Maar dit is niet voor iedereen een dingetje, het gaat hier om smaak. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met het feit dat energie besparen alleen lukt in sommige gevallen; gebruik de panelen echt wanneer je ze nodig hebt. Zo bespaar je altijd energie!

Het mooie van infraroodpaneel.nl

Bij infraroodpaneel.nl is er een zeer brede assortiment van het soort ir-paneel dat je kunt aanschaffen en kun je echt meedenken over wat het beste past bij jouw huis en situatie. Dit geldt voor plaatsing, vermogen en aanzien. Ook zijn er verschillende maten die het je makkelijker maken. Zie infraroodpaneel.nl als een interieur gespecialiseerd in warmte, jouw wensen komen zeker aan boord. Wil je voor in de kinderkamer een wandpaneel met wat flair, een spiegelpaneel die de tochten in de badkamer verhelpt of misschien wel een natuursteenpaneel voor bij de keuken? Dat en nog meer kan allemaal bij infraroodpaneel.nl!