Cees woonblog

Woonblog van Cees

Spaarhypotheek oversluiten: verstandig of niet?

Heb je een spaarhypotheek op je woning? En ben je benieuwd of je die kunt oversluiten naar een andere hypotheekvorm? En of het wel of niet slim is om dat te doen? In dit blogartikel lees je alles over spaarhypotheken en spaarhypotheek afkopen. Wat is een spaarhypotheek precies? Wat houdt een hypotheekoversluiting in? Is het verstandig om je spaarhypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm? Lees het hier!

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks niet alleen aflost op je hypotheekschuld, maar ook geld opzij legt in een spaarpot. Op die manier bouw je een buffer of reserve op voor de aflossing van je hypotheek. In sommige gevallen mag je dat geld uitgeven, in andere gevallen niet.

Wat is een hypotheek oversluiten?

Een hypotheek oversluiten houdt in dat je tussentijds van bank of verzekeraar wisselt. Je sluit dan bij een andere partij een nieuwe hypotheek af en betaalt de resterende schuld van je oude hypotheek af met dat geld. Je kunt dus je spaarhypotheek oversluiten naar een andere, bijvoorbeeld annuïtaire, lineaire of bankspaarhypotheek. Het kan ook zijn dat je huis meer waard is geworden dan wat je nog op je hypotheek hebt staan. Je kunt dan overwaarde huis uitbetalen!

Waarom zou je dan je spaarhypotheek willen oversluiten?

Dat kan verschillende redenen hebben. Je bent misschien ontevreden over de rente die je betaalt op je huidige spaarhypotheek. Of de voorwaarden zijn veranderd, waardoor je minder flexibel bent. Of je wilt gewoon graag overstappen naar een andere bank of verzekeraar. Oversluiten is in dat geval een optie.

De voor- en nadelen

Is het verstandig om je spaarhypotheek over te sluiten? Dat hangt af van verschillende factoren. Zoals altijd is het belangrijk om goed te kijken naar de voor- en nadelen, en te bepalen of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Voordelen van oversluiten:

– Je spaarhypotheek oversluiten kan je geld besparen. Als je huidige rente hoger is dan de marktrente, en je sluit een nieuwe hypotheek af met een lagere rente, betaal je minder maandelijks aan rente. Dat scheelt in je maandelijkse lasten.

– Ook als de voorwaarden van je huidige spaarhypotheek veranderd zijn, of als je ontevreden bent over de service van je bank of verzekeraar, kan het verstandig zijn om over te stappen naar een andere partij.

Nadelen van oversluiten:

– Als je je spaarhypotheek oversluit, moet je in sommige gevallen boete betalen aan je huidige bank of verzekeraar. In de meeste gevallen is dat één maand rente over het resterende bedrag van je hypotheek. Dit kan dus oplopen tot duizenden euro's.

– Ook kost het geld om een nieuwe hypotheek af te sluiten, in de vorm van advieskosten, taxatiekosten en notariskosten. Dit kan oplopen tot duizenden euro's.

Hoe kun je dan precies je spaarhypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm?

Dat hangt af van de bank of verzekeraar waarbij je de huidige spaarhypotheek hebt afgesloten. In sommige gevallen kan je dat online regelen, in andere gevallen moet je langsgaan bij een bank- of verzekeringskantoor.

Als je besluit om te gaan oversluiten, is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar verschillende aanbieders en rentes. Zo vind je de beste deal voor jouw situatie! Neem ook altijd even de tijd om alles goed door te lezen, zodat je weet waar je aan toe bent.