Cees woonblog

Woonblog van Cees

Warmte in de woning

Een woning kan op diverse manieren warm gemaakt worden. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een cv-ketel, dit is vaak de meest bekende optie. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een HR-ketel. Daarnaast is het verwarmen van een woning ook mogelijk door middel van een warmtepomp. Deze optie heeft de afgelopen jaren wat meer aandacht gekregen. Ook een zonnebolier kan gebruikt worden om de woning te verwarmen. Echter kan de woning ook door middel van elektriciteit verwarmd worden. In deze blog bespreek ik wat infrarood verwarming is en hoe het in een woning gebruikt kan worden.

Wat is het?

Infrarood verwarming is een manier waarbij elektriciteit wordt gebruikt. Het verwarmingspaneel geeft warmtegolven af en deze bewegen. De warmtegolven worden vervolgens omgezet in warmte zodra de warmtegolven in aanraking komen met een persoon of een object. Muren, plafonds en andere objecten in een ruimte worden dus geleidelijk opgewarmd. Hierbij is ook gelijk een groot onderscheid tussen het gebruik van een cv ketel en infraroodverwarming te maken. Een cv ketel verwarmt namelijk de lucht doordat er sprake is van luchtweerstand. Bij infrarood verwarming ontbreekt deze luchtweerstand en wordt zodoende niet de lucht zelf opgewarmd, maar de objecten die in de ruimte aanwezig zijn. Infrarood verwarming vormt zodoende een comfortabele manier om de woning te verwarmen doordat er niet een droge lucht gecreëerd word.

Innovaties

Infrarood verwarming (ir verwarming) is natuurlijk het meest herkenbaar door de rode gloed die zichtbaar is als de panelen verwarmd worden. Zo kent u het misschien nog van een terras of uit de infraroodruimte in de sauna. Echter is de technologie al zo ver, dat dit zeker niet meer het geval hoeft te zijn. Infrarood verwarming kan in uw woning verwerkt worden zonder dat het zichtbaar is dat het een verwarmingsbron is. Zo kan er in de badkamer bijvoorbeeld een ir spiegelpaneel geplaatst worden. Dit paneel verwarmt de ruimte en functioneert daarnaast als spiegel die niet zal beslaan. In de keuken kan een verwarmingsbron geplaatst worden door middel van het plaatsen van een krijtbord ir paneel. Op dit krijtbord kunnen bijvoorbeeld de boodschappen geschreven worden of een lekker recept. In de woonkamer kan een verwarmingsbron geplaatst worden door middel van een schilderij. In elke ruimte is er wel een mogelijkheid om een verwarmingspaneel te plaatsen. De technologie is dus zo ver dat een verwarmingsbron niet alleen onzichtbaar wordt, maar ook nog eens een praktische functie (naast het verwarmen) kan vormen. De tijd van lelijke radiatoren kunnen we zodoende achter ons laten.