Cees woonblog

Woonblog van Cees

Zo beperk je de hoeveelheid schadelijke stoffen die je binnenkrijgt

Ondanks dat de meeste voedingsmiddelen veilig zijn in Nederland, krijgen we toch nog een kleine hoeveelheid schadelijke stoffen binnen. Uit wetenschappelijk onderzoek is deze hoeveelheid veilig. Toch is er nog niet duidelijk wat deze schadelijke stoffen in combinatie en op langere termijn met onze gezondheid doet. Wil je de hoeveelheid schadelijke stoffen die je binnenkrijgt nog meer beperken? Lees dan dit artikel.

Biologische producten

Door zoveel mogelijke biologische producten te eten kun je de inname van schadelijke stoffen beperken. Bij biologische producten wordt er rekening gehouden met het dierenwelzijn en milieu. Daardoor worden er alleen bestrijdingsmiddelen toegestaan met een minerale, dierlijke, plantaardige en/of microbiële oorsprong. Biologische producten kun je kopen in de supermarkt of biologische winkels.

Gebruik een water filter

Het kraanwater in Nederland wordt gefilterd. Desondanks blijft er een kleine hoeveelheid sporen aan medicijnen en drugs over in ons drinkwater. Dit komt in het kraanwater, doordat mensen deze stoffen uitplassen. Momenteel is het vastgesteld dat deze hoeveelheid niet schadelijk is. Echter is de laatste jaren het gebruik van drugs en medicatie verhoogd. Er worden bijvoorbeeld meer medicijnen gebruikt door de grote vergrijzing in Nederland. Er kan nu nog niet worden gezegd dat dit gevolgen heeft voor onze gezondheid, omdat daar eerst nog onderzoek naar moet worden gedaan. Als je zeker wilt zijn dat je water gezond is, kun je gebruikmaken van een water filter. Een waterontkalker filtert deze schadelijke stoffen uit je water.

Eet maximaal 1 keer per week vis

In vis zitten giftige stoffen, zoals dioxines, zware metalen, pesticiden en PCB’s. Hierdoor krijg je ongemerkt schadelijke stoffen binnen. Deze stoffen zitten voornamelijk in vette vis, zoals zalm, haring, paling, sprot en zalm. Dit komt, doordat deze stoffen op worden geslagen in vetten. Je kunt veilig maximaal een keer per week vette vis eten. Vermijd vette vis niet helemaal, want het heeft veel gezondheidsvoordelen zoals het verbeteren van je geheugen. Als je vaker vis wilt eten, kun je kiezen voor magere vis. Magere vissoorten zijn bijvoorbeeld koolvis, mosselen, tilapia en mosselen.

Eet vaker plantaardig

Ondanks dat er zo min mogelijk hormonen en bestrijdingsmiddelen in vlees zitten, blijven er toch restanten achter in vlees en andere dierlijke producten. Door minder dierlijke producten te eten kun je de hoeveelheid die je binnenkrijgt flink verminderen. Bovendien heeft het eten van minder dierlijke producten ook andere gezondheidsvoordelen, zoals het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Je kunt plantaardig eten door een of een aantal keer per week dierlijke producten te vervangen door plantaardige producten, zoals peulvruchten, tempeh of tofu.

Daarnaast kan het ook helpen om zoveel mogelijk homeopathische medicijnen te gebruiken. Dit kan je gebruiken als vervanging voor bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen. Moet je op advies van een arts medicatie gebruiken? Gebruik homeopathische medicijnen dan altijd in overleg met je arts.