Cees woonblog

Woonblog van Cees

Zo creëer je een schoon binnenklimaat

Dat het goed ventileren van binnenruimtes ontzettend belangrijk is, weten we inmiddels. Goede, regelmatige ventilatie voorkomt allerlei gezondheidsklachten en houdt de lucht die je inademt in jouw woning of werkplek zo zuiver mogelijk. Wist je dat de lucht binnenshuis vaak zelfs vervuilder is dan de buitenlucht? Dit heeft te maken met vocht, stof en andere deeltjes die zich in afgesloten ruimtes ophopen. Doordat deze vuile lucht niet kan worden afgevoerd en er geen schone lucht binnenkomt, ontstaat er een ongezond binnenklimaat. Maar hoe zorg je dan voor binnenklimaat dat zo gezond mogelijk is? Welke manieren van ventileren bestaan er? En welke mogelijkheid sluit het best aan bij jouw huis of werkplek?

Continue luchtverversing


Door gebruik te maken van mechanische ventilatie realiseer je snel en makkelijk een gezond binnenklimaat. Een mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit een box met een luchtpomp en ingebouwde ventilatiekanalen. Veel nieuwbouwwoningen en moderne bedrijfspanden zijn al uitgerust met zo’n ventilatiesysteem, maar mocht dit bij jouw woon- of werkplek niet het geval zijn, dan kan je zo’n systeem door een installatiebedrijf laten plaatsen. Het prettige aan deze methode is dat je er, als het eenmaal geïnstalleerd is, vrijwel geen omkijken meer naar hebt. Dit geautomatiseerde systeem zuigt vervuilde lucht uit verschillende vertrekken af en voert deze af naar buiten. Via ventilatieroosters in het gebouw komt op een natuurlijke manier schone lucht binnen. Sommige ventilatiesystemen zorgen ook voor de toevoer van verse lucht, en geven de warmte van de vervuilde lucht die wordt afgevoerd door aan de schone, nieuwe lucht. Dit heet ventilatie met warmteterugwinning of balansventilatie. Dit systeem zorgt dus voor continue luchtverversing en behoudt daarnaast ook een prettige binnentemperatuur.

Ventileren op natuurlijke wijze

Is een mechanisch ventilatiesysteem voor jou geen goede optie? Dan kun je ook kiezen voor natuurlijke ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie wordt het proces van luchtverversing dus niet geautomatiseerd, maar verloopt het volledig op natuurlijke wijze. Het regelmatig openzetten van ramen en deuren brengt de luchtcirculatie op een natuurlijke manier op gang, maar toch doet deze methode niet voldoende om écht een schoon binnenklimaat te creëren. Luchten is immers niet hetzelfde als ventileren. Als je continu op een natuurlijke manier verse lucht in een ruimte wilt binnenlaten, kun je bijvoorbeeld ventilatieroosters laten plaatsen. Deze roosters worden doorgaans boven kozijnen geplaatst en zorgen voor een voortdurende binnenstroom van zuivere lucht. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie te combineren. Hierbij worden er niet alleen roosters geplaatst, maar ook een aantal afzuigunits in verschillende ruimtes, zoals in de keuken, de badkamer en het toilet. Deze voeren vervuilde lucht af naar buiten zodat jij altijd schone, gezonde lucht inademt.