Cees woonblog

Woonblog van Cees

Alles wat je moet weten over muurisolatie

Waarom zou je een woning isoleren? Dat heeft verschillende redenen. De voornaamste reden is om te besparen op de energierekening. Als het huis goed geïsoleerd is kan de warmte niet meer ontsnappen en hoef je dus ook veel minder te stoken om van een aangenaam binnenklimaat te genieten. Een minder stoken betekent ook minder energiekosten. Het is ook nog eens milieuvriendelijker als je minder stookt, want je verbruikt minder gas en/of elektriciteit. Je kunt isolatie op verschillende manieren toepassen en het is bijvoorbeeld belangrijk om de muren te isoleren. In onze blog vertellen we dan ook meer over muurisolatie.

In de juiste volgorde isoleren

Isoleren is een ding, maar effectief isoleren is iets anders. Wanneer je ineffectief isoleert heb je er ook weinig tot geen profijt van. Dus je bespaart niets of nauwelijks op je energierekening en ook het binnenklimaat krijg je niet op orde. De beste manier om het huis effectief te isoleren is om te beginnen met de vloerisolatie en door te pakken met muurisolatie, het isoleren van ramen en als laatste dakisolatie. Wil je er echt 100% zeker van zijn dat het isoleren van je woning goed gebeurt? Schakel dan ook een expert in.

Muurisolatie en de mogelijkheden

Muurisolatie kan op verschillende manieren. Je kunt de binnenmuur, buitenmuur en een spouwmuur isoleren. Maar iedere isolatie vraagt weer om een andere aanpak en misschien wel om een ander soort isolatiemateriaal. Ook de kosten kunnen uiteenlopen. Dat heeft vooral te maken met voor welk materiaal je kiest en welke werkzaamheden er na afloop nog moeten gebeuren. Ook betaal je flink wat kosten voor de manuren die worden gemaakt en je moet ook altijd rekening houden met de voorrijkosten van de specialist.

Spouwmuur isolatie

Heb je een woning die tussen 1939 en 1979 is gebouwd? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk niet geïsoleerde spouwmuren die je kunt laten isoleren. Spouwmuren worden doorgaans geïsoleerd met EPS parels, omdat het materiaal niet stinkt, eenvoudig toe te passen is en een hoge isolatiewaarde heeft. De specialist boort gaten in de muur en spuit het materiaal in de spouwmuur. Ook glas- en steenwol zijn goede isolatiematerialen die in een spouwmuur gespoten kunnen worden.

Muur isolatie voor binnen

Een binnenmuur isoleren is relatief simpel. Je plaatst bijvoorbeeld dekens van glaswol of platen van PIR of EPS tegen de muur en je werkt de muur af met een bedekking naar keuzen. Dit kunnen gipsplaten of houten panelen zijn of je laat de muur stucen. Na het aanbrengen van de muurbedekking kun je de muur afwerken met bijvoorbeeld een muurverf of behang. Maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Muurisolatie buiten

De muurisolatie voor buiten is iets ingrijpender en feitelijk spreek je dan meer over gevelisolatie. De gevel van je woning wordt geïsoleerd en afgewerkt met een materiaal naar keuze. Dat kan bijvoorbeeld stuc- of pleisterwerk zijn, maar ook houten panelen of panelen van bamboe zijn materiaal die vaak voor de afwerking worden gekozen. De isolatiematerialen die het vaakst worden gekozen zijn isolatieplaten van XPS of EPS. Dat heeft te maken met de hoge isolatiewaarde van de materialen die ook nog eens vocht- en weerbestendig zijn. 

Niet genoeg geld om alles te laten isoleren? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor isolatie subsidie.