Cees woonblog

Woonblog van Cees

Kan ik legionella bestrijding inschakelen?

legionella bestrijding

Het artikel geeft richtlijnen over wat u moet doen bij legionella bestrijding, wie verantwoordelijk moet zijn voor het beheer van het proces en wat u kunt doen om van de risico’s af te komen of ze op zijn minst binnen veilige grenzen te beheersen.

Kun je legionella uit je water verwijderen?

Hoe groot of klein uw bedrijf ook is, of hoe complex of eenvoudig uw bouwwatersystemen ook zijn, het is van vitaal belang ervoor te zorgen dat legionellabacteriën geen kans krijgen om zich te vermenigvuldigen en zich te verspreiden – de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn.

legionella bestrijding

Waar start u uw legionellabestrijdingsplan?

Het proces om de legionellarisico’s in uw watersystemen weg te werken, moet altijd beginnen met een risicobeoordeling – volgens de Britse gezondheids- en veiligheidswetgeving is dit een wettelijke vereiste. Een risicobeoordeling voor legionella zal potentiële gevaren aan het licht brengen en u advies geven over de stappen die moeten worden genomen om die risico’s te verminderen om mensen veilig te houden.

Weet u hoe uw watersysteem eruitziet?

Om u een beter inzicht te geven in uw watersystemen, moet u een volledig schema of plan van het systeem hebben, met elke uitlaat, elke pijp en elke andere functie die het bevat. Dit schematische plan is een eenvoudige weergave van uw watersystemen en vormt een blauwdruk om u te helpen ontdekken waar de legionellarisico’s hoger kunnen zijn dan normaal. Op de schematische tekening kunnen bijvoorbeeld een of twee dode pijpen worden weergegeven die tot stagnatie van het water kunnen leiden. Het kan u helpen een kraan of douchekop te identificeren die zelden wordt gebruikt, deze worden vaak weinig gebruikte stopcontacten genoemd en kunnen ook leiden tot stagnatie van het water – een situatie die moet worden vermeden.

Van uw legionellarisico afkomen

Zodra u eventuele legionellarisico’s heeft geïdentificeerd, kunnen er stappen worden ondernomen om de risico’s van dergelijke probleemgebieden te minimaliseren of zelfs weg te nemen. Niet meer gebruikte leidingen moeten worden verwijderd als ze niet meer in gebruik zijn, omdat ze stilstaand water en de groei van biofilms die zich op oppervlakken in het watersysteem kunnen vormen aanmoedigen – biofilms zijn in wezen een plek voor legionella om te leven en moeten worden vermeden. Evenzo maken waterafvoeren die zelden worden gebruikt, de kans veel groter dat stilstaand water in het systeem blijft zitten en een probleem veroorzaakt.