Kweek vijg op stam in pot
De vijg op stam in pot zoals wij die kennen is in werkelijkheid een vijgenboom die zijn oorsprong kent in Noord West-Azië en het Midden-Oosten. Rond 16e eeuw hebben Spaanse missionarissen deze vrucht wereldwijd verspreid. Het behoort tot een van de oudste vruchten die vrij makkelijk te kweken is. Aan de vijgenboom gaat een rijke geschiedenis vooraf die wel enkele eeuwen teruggaat.
Een vijg op stam in pot kan uitgroeien tot een wijd vertakte struik met verdikkingen in takken en een gladde grijze bast. Hoe ouder deze wordt, hoe mee donkergrijs de kleuren worden. Zijn bladeren kunnen behoorlijk groot worden en hebben een dik leerachtige structuur. In gunstige weersomstandigheden kan een vijgenboom wel tien meter hoog worden.
Nederland zit niet bepaald in een gunstige winterzone
Dit betekent nog niet per se dat de vijg op stam in pot het slecht zal doen in een land waar we altijd te maken hebben met allerlei weersomstandigheden. Je zult het nooit winnen van de zuidelijker gelegen landen, dit wil nog niet zeggen dat de stam geen vrucht zal dragen. Komt de plant in de tuin te staan dan zullen bij een strenge winter de eerste reeks donkergroene vruchten waarschijnlijk niet uit komen.
Hebben we een slappe winter dan is de kans van slagen bij rijpen groot. Zodra de vijg op stam in pot voor de tweede keer vrucht draagt bij een warme zomer ben je verzekerd van een rijpe vrucht die donker paars tot zwart zal kleuren. Een vijgenboom geeft in een cyclus van drie keer per jaar vrucht, hierdoor zal de derde keer net in een ongunstige tijd vallen en geen kans op slagen hebben.
Bescherm ze tegen de kou
Vijg op stam in pot zal onbeschermd en blootgesteld aan alle elementen het prima doen. Dit maakt het kweken ervan zeer gemakkelijk. Mocht het weer het niet meer toelaten om hem buiten te laten staan, dan kun je hem beter gaan beschutten door hem binnen te zetten, zolang de boom nog hanteerbaar is.
Is de vijg op stam in pot te groot geworden dan zijn er heel wat internet voorbeelden te vinden hoe je hem voor de winter het beste in kunt pakken tegen de kou. Onder optimale groeiomstandigheden kan deze twee oogsten vijgen per jaar produceren. De eerste rond eind mei begin juni en de tweede rond eind september begin november. Het brengt niet alleen variatie in je tuin, maar je plukt er ook de vruchten van.