Cees woonblog

Woonblog van Cees

Tegels in de tuin, eigenlijk onmisbaar

Betegelen is een essentieel aspect van tuin- en landschapsarchitectuur. Het biedt een aantrekkelijk en duurzaam oppervlak voor paden, patio's en überhaupt de ruimtes buiten. Zeker nu de zomer er weer aankomt is het voor veel mensen tijd om de tuin een update te geven. De meest gebruikte materialen voor tegelwerk zijn keramiek, porselein en natuursteen. Keramische tegels worden gemaakt van klei en zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en maten. Porseleinen tegels zijn vergelijkbaar met keramiek, maar zijn dichter en duurzamer. Natuursteentegels, zoals graniet en leisteen, geven een rustieker uiterlijk en zijn ideaal voor drukbezochte ruimtes.

De verschillende stijlen

Er zijn verschillende stijlen van tegelwerk, elk met zijn eigen unieke uitstraling. Enkele van de populairste zijn:

Mozaïek zijn kleine tegels in ingewikkelde patronen, vaak gebruikt als accenten in buitenruimtes. Door gebruik te maken van verschillende kleuren kan dit een echte eye-catcher in de tuin zijn.

Terrazzo tegels zijn gemaakt van een mengeling van verschillende componenten. Dit ontwerp kan in iedere ruimte worden gebruikt en geeft een levendig design.

Rechthoekige tegels in een klassieke stijl, ideaal voor moderne of minimalistische ontwerpen.

Zeshoekige tegels in een honingraatpatroon, ideaal om structuur en interesse toe te voegen aan buitenruimtes.

Visgraat tegels worden gebruikt om een visgraat patroon aan te leggen. Het heeft deze naam gekregen omdat het veel weg heeft van de graten van een vis

Het leggen van de tegels

Tegelen is een doe-het-zelfproject voor mensen met basisvaardigheden, maar het kan ook door professionals worden geïnstalleerd. De eerste stap bij het leggen is de voorbereiding van het oppervlak, dat vlak, schoon en vrij van vuil moet zijn. Vervolgens worden de tegels gelegd, uit elkaar geplaatst en met cement vastgezet. De voegen worden gebruikt om de openingen tussen de tegels met zand op te vullen en voor een afgewerkte look te zorgen.

Het onderhoud van het terras

Tegels vereisen regelmatig onderhoud om ze op hun best te houden. Het is belangrijk om de tegels regelmatig te vegen of te stofzuigen om vuil te verwijderen. Ook wordt aanbevolen de tegels met een milde zeep- en wateroplossing te reinigen. Veel mensen maken dan ook gebruik van een hogedrukspuit om dit schoon maken. De tegels zijn een essentieel aspect van tuin- en landschapsarchitectuur. Het is daarom ook fijn als deze schoon ogen. Door de snelle groei van alg on onkruid kan de tuin er al snel onverzorgd uit komen te zien. Dus of u nu op zoek bent naar een klassieke metro stijl of een meer rustieke natuursteen look, er is een tegel voor iedereen.