Cees woonblog

Woonblog van Cees

Wat levert led-verlichting op

LED-tafellampen

In dit artikel gaan we in op led-verlichting. Wat levert die ons op en waarom is het gebruik ervan dus een goed idee? We praten, naast het energieverbruik en de levensduur, ook over het millieu. Voor diegenen die over de technologie willen weten, eerst iets meer daarover.

LED-tafellampen

Led-technologie

Leds worden onder meer als kleine indicatorlampjes voor elektronische apparatuur gebruikt. Die toepassing bestaat al heel lang. Led is eigenlijk een afkorting en staat voor light emitting diode. Een diode laat stroom in slechts een richting door. Dat doet een led ook, maar die geeft dan licht af. Dat was vroeger niet zo veel, maar de technologie is behoorlijk verbeterd. Desondanks gaan er in een led-lamp diverse leds, anders is de lichtopbrengst onvoldoende. Voor led-tafellampen zijn dat er bijvoorbeeld doorgaans minder dan voor led-spotlampen. Er zijn ledlampen in vele maten en die licht afgeven in allerlei tinten.

Energieverbruik

Een led-lamp verbruikt 90 procent minder stroom dan een gloeilamp en 85 procent minder dan een halogeenlamp. Ook ten opzicht van een spaarlamp is de led-lamp zuiniger, maar niet veel. Milieucentraal heeft berekend dat over een periode van 15 jaren de totale kosten van een led-lamp, aanschaf- en elektriciteitskosten samen, € 14 bedragen, voor een spaarlamp zijn die € 65 en een gloeilamp € 83. Dit geldt voor een lichtopbrengst van 400 lumen, bijvoorbeeld van led-tafellampen met een zacht licht.

Levensduur

Een led-lamp gaat heel lang mee, namelijk zo’n 15.000 branduren. Voor de gloeilamp zijn dat er 1.000 en voor een spaarlamp 10.000. Een spaarlamp is wel gevoelig voor het vaak aan- en uitdoen. Hoewel een led-lamp duur is in de aanschaf, verdien je die extra investering terug. Aan de ene kant komt dat dankzij de lange levensduur en aan de andere kant door de energiebesparing, zoals is aangegeven in de vorige paragraaf.

Milieu

In Nederland wordt nog altijd veel elektrische energie opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Daarbij komt CO2 vrij en die veroorzaakt het broeikaseffect, en dus de klimaatverandering. Minder elektriciteitsverbruik betekent dus minder CO2-uitstoot.